Az elmúlt évek legizgalmasabb Fonogram-díjátadójára került sor április 4-én este a MAHASZ, azaz a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége szervezésében. A rangos szakmai díjjal a tavalyi év legjobb albumait és hangfelvételeit ismerték el, ezenkívül pedig különleges és páratlan színpadi produkciókat láthattunk a helyszínen és az online közvetítésben egyaránt.
A Fonogram - Magyar Zenei Díj néven immár tizenötödik életévébe lépő rangos szakmai esemény tiszteletére egy estére FonogRaM Colosseummá változott a RaM. A 18 zenei kategória díjazottjait az est két csodálatos háziasszonya, Dallos Bogi, valamint a reflektorfénybe e jeles alkalomból visszatérő Kiss Ramóna szólította színpadra.
A szűk körű, 5-5 fős bizottságokból kialakult 25 fős zsűri döntött a benevezett albumok és hangfelvételek jelöléséről, majd pedig győzelméről. A szakmai elismerések mellett idén visszatért az év hangfelvétele kategória, ezúttal a hivatalos magyar slágerlisták közreműködésével #azévslágere néven, egy rendkívül aktív közönségszavazás keretén belül.
Exkluzív színpadi produkciók A bő 1 órás show-t a Roma Soul és a Fricska táncegyüttes közös produkciója nyitotta elképesztő lendületben. A szakmai kategóriák nyertesei sorban vették át a Fonogram - Magyar Zenei Díjakat, eközben az AWS és a USNK egy élő dalpremier formájában bemutatta "Idő" című közös rapmetal felvételét. Színpadra lépett az év klasszikus pop-rock kategória nyertese, Caramel, valamint egy abszolút ütős párosítás: Ganxsta Zolee és a Kartel a Talamba közreműködésével gondolta újra "A jó, a rossz és a kartel" című klasszikus Kartel-slágert. Az életműdíjak (Lerch István, Göczey Zsuzsa) leleplezését követően Tóth Gabi, Tóth Vera és CharlieLerch István fantasztikus szerzői életművének két dalát adták elő közösen.
Nyertesek 12+1 hazai és 6 külföldi kategóriában a zenei újságírókból, rádiósokból, zenészekből és további szakemberekből álló 25 fős zsűri szavazatai alapján két fordulóban dőlt el, hogy a zenei szakma mely hangfelvételeket tartotta az elmúlt év legkiemelkedőbb zenei alkotásainak.
1. az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele CARAMEL - Átutazók (Gold Record)
2. az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele LADY GAGA - A Star Is Born (Universal Music)
3. az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele MARGARET ISLAND - III / Hóvirág / Legszebb szavak (Gold Record)
4. az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele CHARLIE PUTH - Voicenotes (Magneoton/Warner Music)
5. az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele THE QUALITONS - Echoes Calling (szerzői kiadás)
6. az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele CHVRCHES - Love Is Dead (Universal Music)
7. az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele WILLCOX - Tequila / In My Head / Let It Go (Remixes) / Remember (Gold Record)
8. az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele JUNGLE - For Ever (XL Recordings)
9. az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele KRÚBI - Nehézlábérzés (Universal Music)
10. az év külföldi rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele IBEYI - Ash (XL Recordings)
11. az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele OZONE MAMA - Cosmos Calling (Ripple Music)
12. az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele JUDAS PRIEST - Firepower (Sony Music)
13. az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele SZENES IVÁN - Szervusz Szenes Iván tér (Szenes Művészeti Kft.)
14. az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele RUBY HARLEM - Forró / Aludj...aludj / Legyen úgy ahogy nem volt még / Megbocsájtanék (Tom-Tom Records)
15. az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele RUTKAI BORI BANDA - Űrdöngölők (Kolibri Kiadó)
16. az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele MODERN ART ORCHESTRA PLAYS BÉLA BARTÓK - 15 Hungarian Peasant Songs (BMC Records) 17. az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele PALYA BEA - Hazatalálok (Palya Bea Production Kft.)
18. az év felfedezettje KRÚBI (Universal Music)
19. az év hangfelvétele AK26 - Blöff (szerzői kiadás)
életműdíj Lerch István
szakmai életműdíj Göczey Zsuzsa
Sztárvilág